03-05.05.2024
Prezenţa noastră (Veronica și Elisabeta) la Adria Camino Festival din Croația, a fost ca o continuare, a participării noastre la cea de-a II-a Întâlnire Mondială a Asociațiilor Iacobene de la Monte do Gozo din octombrie 2023.
Am avut un drum lung, de la Iași la Timișoara mai întâi, apoi cu încă o oprire la Zagreb, și în data de 2 mai am ajuns la Pula, în provincia Histria, pe ploaie sub un cer întunecat si neprietenos, dar grupul nostru funcționează ca o echipă, suntem prieteni și fiecare din noi răspunde imediat nevoilor grupului, fie că e vorba de comunicare, limbă, perspicacitate sau atenție în a călători pe autostrăzile europene.
Ajungem în Splendid-Resort după amiază, e în zona metropolitană a orașului cu nume greu de pronunțat pentru noi românii, dar de unde vom pleca cu amintiri frumoase și întâmplări la fel de frumoase, dacă nu hazlii!
Locul de întâlnire pentru înregistrare la conferință este la o distanţă de un kilometru și jumătate de cazarea noastră, la Park Plaza hotel, dar aleea ce mărginește litoralul Adriaticii face să uităm de oboseala drumului și stresul zilei.
Ne întregim delegația, întâlnindu-ne cu Gabriela şi Crina, ne revedem prietenii ce-i cunoscusem în Spania, Dunja din Croația, Beata din Polonia, e o surpriză să ne revedem, pe domnul Jorge Martínez-Cava îl salutăm, facem și alte cunoștințe ce se leagă datorită paharului de șampanie.
În 3 mai are loc deschiderea oficială a Festivalului. Dunja Brajkovic şi Vedran Prazen, ne adresează cuvântul de bun sosit, ni se prezintă programul, se exprimă gratitudinea organizatorilor pentru oaspeții sosiți în Croația, tocmai din Spania sau Marea Britanie, dar și din centrul și estul Europei, din Polonia, România, Ungaria sau Ucraina.
Au dat curs invitației asociații Camino, oameni iubitori de Camino, din 17 țări.
Invitații speciali, oficialitățile locale sau din instituțiile europene sunt prezenți în programul acestei zile cu intervenții deosebite în semnificația Camino de Santiago.
Se vorbește despre importanţa istorică și culturală a itinerarelor Camino din Europa, de valoarea inestimabilă a patrimoniului de pe rutele Camino, dar și despre ce înseamnă Camino pentru ţările ce sunt mai departe de Santiago. E o întreagă filozofie, Camino înseamnă meditație, religiozitate, cultură, e patrimoniu universal, dar și istorie.
Se accentuează valoarea universală a acestui drum milenar către Santiago, atunci când se mergea la Santiago, încă din vechime, pelerinii traversau munți, văi, orașe și ţinuturi fără pașaport, de ce nu și acum să fie la fel! E vorba de ospitalitate, de bună înțelegere și legături spirituale, construcția de rute către Santiago, ori de noi itinerarii Camino de Santiago din oricare loc al Europei, rute care să faciliteze cunoașterea acestui Patrimoniu UNESCO, şi împreună să facilităm accesul la aceeași spiritualitate, la locurile cu istorie și la evenimente culturale sau tradiții locale e menirea noastră aici și acum prin această întâlnire.
Iliana Ivanova de la Comisia Europeană, departamentul de inovație, cercetare, cultură și tineret vorbește despre importanța traseului Camino de Santiago care unește prin diversitate și spiritualitate, despre activități culturale, prezentări și forme de dezvoltare sub egida “European heritage day”, accentuând faptul că această moștenire este una comună, așa cum și istoria este comună.
Tatjana Horvatic, reprezentantul turismului din Croația, vorbește despre ruta locală fiind inovativă, dar și veche. E rută culturală din 1987, alcătuită din alte 47 de rute certificate cu teme diverse, religioase, istorice, arhitecturale, între care am remarcat „ruta măslinilor” sau „ruta Chiril și Metodiu”. Vorbește de istoria și procesul certificării acestor rute. Sunt rute culturale, rute de gastronomie ori de punere în valoare a cadrului natural, dat de vecinătatea cu Marea Adriatică.
Se subliniază beneficiile pentru comunitățile locale, rolul de educație și de cunoaștere în rândul tinerilor.
Reprezentantul Consiliului Europei, Francisco Singul, membru al European Federation of St James Way, din Consiliul european, ne spune că acest drum, Camino, parcurge locuri culturale importante din Europa, pentru care se solicită colaborare. Și România a primit promisiunea că va deveni membru în această federație. Pe rutele Camino sunt spitale și locuri pentru pelerini de sute de ani. Pelerinii creștini de-a lungul secolelor mergeau spre locurile creștine pentru a obține indulgențe, iertare, făceau penitenţă. Mai întâi se deplasau către Italia, la Roma, apoi spre Santiago…
Dar acum toți suntem cetățeni europeni, Europa Compostela e o modalitate de a coopera în rutele culturale. E necesar să lucrăm împreună, pentru a crea instituții europene care să ducă mai departe moștenirea rutelor culturale bogate în monumente ale patrimoniului universal. E nevoie de un efort comun, e nevoie de a lucra, de a pune în valoare frumusețile naturale, promovarea spiritului de armonie, pelerini din sute de țări obțin compostela, ceea ce garantează continuarea spiritului și armoniei acestui drum de pelerinaj. E necesar de a fi împreună în Europa Compostela, există o oportunitate enormă pentru țările din centrul și din estul Europei de a capta interesul pentru Camino.
Dacă în octombrie la întâlnirea „Memoria i Futuro”, atenția se concentra pe Spania, pe asociațiile din vestul Europei, aici la Pula atenția s-a deplasat oarecum pe ţările din centrul și estul Europei. De altfel prezentările participanților din Polonia, Ungaria sau România, cât și a țării gazdă, au pus accentul pe valorificarea potențialului turistic local, dar și pe integrarea pe harta europeană al drumului spre Santiago.
Prezentările și discuțiile au fost ca între prieteni. A fost plăcut să asculți cum fiecare persoană care a luat cuvântul a povestit despre drumurile Camino din țara sa, însoțit de imagini frumoase, momente în care realizăm că toți avem un țel comun, de a dezvolta rețeaua de rute Camino, să creăm un spațiu așa cum am întâlnit pe drumurile istorice Camino din Spania, astfel noi, oamenii putând, prin existența noastră, să devenim mai buni, mai primitori, mai bucuroși, așa cum suntem pe Camino.
În intervenția sa domnul Jorge Martinez Cava, președintele Federației Asociațiilor Prietenilor Camino din Spania, declara despre Camino ca fiind, în primul rând, itinerar cultural european. Cei 80.000 km de pe harta Europei, cu 275 rute Camino în Europa, 216 asociații Camino în Europa, 2000 de albergues reprezintă fără îndoială o rută culturală de mare importanţă pe acest continent, sunt valori importante care au rupt frontiere, dar au creat speranță și noi valori importante. Pe aceste rute e vorba de generozitate, de ospitalitate, solidaritate, speranță, pace, iertare, de schimb de valori culturale. Acestea sunt valorile Camino. De aceea e nevoie de o nouă formă instituţională, este necesară construcția Camino Europa Compostela, ceea ce este fundamental pentru pelerini. În vest sunt sute de asociații ale Prietenilor Camino, sunt vechi, cu experiență în ospitalitate, de aceea se constată o linie între vest și est, o diferență între asociațiile din vest și est, de aici rezultă necesitatea de a crea o regulă comună de ospitalitate în Europa.
Hospitaleros să vină în Europa, termenul de Hospitality să fie regulă, normă în Europa Compostela, uniunea asociațiilor Camino Europa Compostela, prin fondatorii acesteia din Franța, Spania, Belgia și Olanda, așteaptă declarația de adeziune din partea Asociațiilor din est. Și Asociația Prietenilor Camino de Santiago din țara noastră va adera la această asociație internațională.
România, prin prezentarea Gabrielei, cred că și-a căpătat locul cuvenit între asociațiile Prietenilor Camino de Santiago prezente la această reuniune. Prezentarea ca și apariția fără inhibiții sau emoții gratuite a Gabrielei, deși sufletul ei era sfâșiat de durere, a impresionat asistența și a atras atenția asupra traseelor din România, trasee identificate pe baza cercetării științifice și a urmelor santiaghiste de pe teritoriul țării noastre.
Odată cu prezentarea din ultima zi a conferinței, Camino România la TV, „Pe drum, pe cale…”, s-a rotunjit ideea că integrarea în itinerariul cultural european a României și pe această cale, a Sfântului Apostol Iacob, poate fi înfăptuită!
Faptul că Asociația din România are o emisiune TV despre promovarea drumului Camino a fost primită cu admirație și apreciere deschizând idei și pentru alte asociații. Emisiunile pot avea un impact mai mare în rândul telespectatorilor, mai multă lume poate afla despre Camino.
Am remarcat în prezentările asociațiilor din Polonia, unde exista Via Baltica ori Via Regia, sau din Ungaria, ca și cei din Slovenia, Bosnia Herțegovina, au trasee locale cu puternic impact local, au ștampile locale care să marcheze specificul zonei, au impact în comunitățile locale, în școli sau universități.
Profesorul Miguel Tain, de la Universitatea din Santiago sau Fr. Adam Jeszka, de la Nicolaus Copernicus University of Torun, din Polonia, au subliniat rolul educativ în rândul tinerilor, parcurgerea rutelor Camino fiind o școală vie, adevărată și ușor de însușit.
A avut loc și un dialog Panel moderat de Vedran Prazen în care s-a discutat despre pelerinajul medieval, motivele care îi îndemnau pe pelerini să pornească la drum, religiile diferite prezente pe traseu. Concluzia a fost că Europa a fost construită pe baze creștine și că este importantă continuarea cercetărilor referitoare la dovezi ale pelerinajului medieval, precum și conservarea rutei Camino de Santiago.
Despre sacralitatea traseelor Camino, denumirea de apostol al speranței acordată sfântului Iacob de către Dante Alighieri și drumul Via Francigena de la Canterbury la Roma de unde pelerinii se întorceau cu vălul Veronicăi (vernicle) ne-a vorbit Dr. William Griffiths de la Confraternitatea Sf. Iacob din UK.
În pauzele de cafea am avut oportunitatea de a vorbi cu ceilalți participanți, de a crea legături noi. Astfel l-am cunoscut pe domnul Wilfried Pieters din Belgia care vorbește peste 20 de limbi, printre care și limba română. Dumnealui a parcurs Via Transilvanica și dorește să revină anul viitor să parcurgă și Camino de România.
Tot în pauzele de cafea am avut prilejul de a sta de vorbă cu doamna Dolores, foarte simpatică și plină de viaţă la cei 90 de ani, o susținătoare a soțului ei, Joaquim Rosa, membru al Ordinului Cavalerilor de Santiago. Dumnealui face o treabă enormă în promovarea drumului în secțiunea Girona, reprezintând Asociación Gerunda. Când a luat cuvântul dl. Joaquim Rosa a descris cu multă pasiune frumoasele rute Camino din provincia Girona (Catalonia), rută ce se intersectează cu Via Augusta, Via Heraclea sau Ruta de Ripolles.
Au mai fost prezentate traseele Camino din Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Camino Podolico din Ucraina.
Am aflat lucruri interesante despre aceste trasee, în Solvenia există 67 biserici cu hramul Sf.Iacob, primii pelerini plecând către Santiago în sec.XI. În schimb, pe Camino Medjugorie există o singură biserică a Sf. Iacob.
Asociația Camino din Ucraina dorește să conecteze traseul cu cel românesc prin Republica Moldova ajungând la Iași. În acest sens vom încheia un acord de colaborare cu această asociație.
Această conferință a fost o ocazie minunată de a discuta cu delegația din Ungaria pentru a găsi resursele și modalitatea de a identifica și de a marca ruta Camino în Ungaria de la trecerea din România (de la Oradea) până la Budapesta. S-a discutat despre avantajul și necesitatea colaborării între țările noastre spre beneficiul ambelor asociații. Împreună suntem mai puternici și putem avansa mai ușor. Astfel, prin marcarea acestei secțiuni, Camino de România va avea continuitate până la Santiago de Compostela.
Asociațiilor participante li s-au pus la dispoziție standuri pentru a-și putea expune articole specifice ţărilor lor cu motive Camino.
Și România a avut un stand unde Gabriela și Crina au adus multe materiale promoționale de la Asociație. Standul nostru s-a aflat lângă prietenii noștri din Ungaria.
A fost plăcut să trecem pe lângă toate standurile și să aflăm povestea pe scurt a fiecărei țări și să primim un mic suvenir care să ne amintească de pasiunea care ne-a adus pe toți și aici, și pe Camino.
Tare frumoase au fost panourile fiecărei țări participante. Este o adevărată provocare ca să cuprinzi într-o singură imagine esența Camino a fiecărei țări. O idee foarte apreciată de noi toți. Participanții au făcut multe fotografii alături de aceste panouri.
La finalul primei seri am participat la premiera filmului australian The Way, My Way.
Filmul a fost realizat de regizorul australian Bill Bennett, o comedie care surprinde foarte bine drumul Camino, trăirile interioare și exterioare al pelerinilor de pe drum, relația de prietenie care se creează între pelerini, drumul cu peisajele și clădirile emblematice de pe Camino Francez. În afară de actorul principal, ceilalți protagoniști erau pelerini cu care s-a întâlnit pe Camino producătorul și regizorul filmului.
Un moment emoționant al conferinței fost povestea Marinei, un model de inspirație, de voință, de putere! Povestea ei de viață este una inimaginabilă. Ea a rămas oarbă complet la 33 de ani și ne-a povestit toată transformarea ei interioară ca să se adapteze noii ei vieți. A aflat întâmplător despre Camino și apoi chiar a parcurs întreg drumul Camino Francez alături de un grup organizat de Vedran Prazen din Croația.
Probabil fiecare din sală și-a pus întrebarea ce farmec poate avea drumul dacă nu-l poți vedea?!?
Drumul Marinei a fost unul foarte frumos, experiența ei a fost diferită de la o zi la alta. Zilnic ea a mers de mână cu o altă persoană din grup, fiecare dorind să o însoțească.
Experiențele au fost legate de discuțiile, de energia emanată de persoana cu care a mers, de simțămintele și toate percepțiile ei, de locurile în care a mers.
La final toți din sală au fost cu lacrimi în ochi și au aplaudat-o din inimă!
Cu bucurie îl revedem pe dl Peter Hesserling, președintele Asociației olandeze a Sfântului Iacob/Genootschap van Sint Jacob care ne vorbește despre necesitatea readaptării pelerinajului pentru zilele noastre. De asemenea ne-a vorbit despre drumurile Camino din Olanda și despre organizarea lor. Chiar dacă este o țară relativ mică are 16000 de membri cotizanți ceea ce face să fie o asociație puternică, asigurându-și un venit stabil.
Însă informații importante despre cum să atragem fonduri europene pentru proiecte Camino ne-a povestit online Gabrielle Bernoville de la Comisia Europeană, între care proiectele ce vizează punerea în valoare a monumentelor istorice, a actelor de cultură au prioritate.
S-au adus în discuție și programele Erasmus pentru studenți sau elevi care ar putea participa la activități pe rutele Camino.
Un moment de suflet a fost parcurgerea unei porțiuni de 15 km pe Camino South Istria de la Vodnjan până la Fažana, sâmbătă, într-un grup de sute de persoane.
Deoarece și Ministerul Turismului din Croația a fost implicat în organizarea acestei ieșiri, pe lângă participanții la Adria Camino Festival s-au alăturat, din orașele învecinate, și alți doritori pentru a parcurge la pas acest drum, astfel adunându-se în jur de 300 de persoane.
Două autocare ne-au luat din fața hotelului Park Plaza și ne-au dus la Fažana, oraș aflat la aproape 9 km de Pula. Am vizitat Biserica parohială Sf. Cosma și Damian, apoi în piața din fața bisericii au luat cuvântul oficialitățile orașului, iar un preot ne-a binecuvântat pe toți cei prezenți și drumul ce urma să îl parcurgem.
Cei 15 km propuși pentru a fi parcurși cu ocazia acestei întâlniri a fost o alegere apreciată de noi toți. Am avut parte de multă natură, drum fără dificultate, printre livezile de măslini și o bună parte pe malul Mării Adriatice, dar și de pauze cu dulciuri şi biscuiți specifici zonei. Marina a parcurs acest drum alături de Dunja. Ne-am întâlnit cu ele pe finalul traseului.
Dan a reușit să surprindă cu aparatul lui momente frumoase, rândul interminabil de sute de pelerini care șerpuiau pe drumul printre arbuștii ce însoțeau drumul de pământ de o parte și de alta, sau pelerinii care ocupau străzile înguste până la ieșirea din oraș, spre uimirea locuitorilor care nu înțelegeau ce eveniment are loc sub ochii lor. Ne-am bucurat de fiecare săgeată galbenă cu pătrățelul scăpat din steagul Croației, ne-am orientat după fiecare semn care ne indica drumul pe care să o luăm, deși mulțimea pelerinilor contura perfect traseul.
Ne-am bucurat că suntem pe Camino de Croația. Am făcut multe fotografii și ne-am salutat cu Buen Camino!
Finalul celor 15 km s-a terminat tot în Fažana unde am fost așteptați cu muzică, dansuri ale copiilor, dar şi cu papară gătită într-o tigaie uriașă ca să ajungă la toți participanții.
Seara ne-am reîntors cu autobuzele la Park Plaza Hotel, unde ne-am afundat în fotoliile hotelului pentru mai bine de o oră până la revenirea în sala de conferință, unde urma să vizionăm o piesă scurtă despre Camino în Evul Mediu. Acest timp de așteptare l-am petrecut alături de dl Wilfried Pieters cu câte o limonadă revigorantă în față și multe povești despre Camino, despre drumeții, despre pasiunile noastre. Pasiunea domnului Wilfried Pieters fiind limbile străine, discuția a fost în limba română, ne-a uimit ușurința cu care se exprima , iar uimirea noastră a fost cu atât mai mare cu cât am aflat că profesia lui nu era de lingvist, ci de auditor financiar, specialist în Taxa pe valoarea adăugată, în Ministerul Finanțelor din Belgia.
Timpul a trecut repede și ne-am reîntors în sala de conferință.
Piesa jucată ne-a confirmat din nou că lucrurile simple fac viața mai frumoasă!
Un grup de pelerini, actori amatori, ne-au împărtășit o poveste despre pelerinajul Camino din Croația la Santiago de Compostela în 1203, costumația lor fiind din perioada medievală.
A fost o scenetă comică și la final toată lumea binedispusă a cântat alături de pelerinii medievali piesa Caramba și am urcat pe scenă, am făcut fotografii alături de protagoniști.
În ultima zi a Conferinței ne-a încântat o poveste fascinantă prezentată dl Herman J.R. Velvis, de la Societatea olandeză Sf. Iacob, despre cădelnița uriașă din Catedrala din Santiago de Compostela, despre Botafumeiro. Ne-a povestit despre Botafumeiro văzută din partea unui tiraboleiro, e povestea din spatele „scenei”.
Până acum a avut onoarea de a fi de nouă ori unul dintre cei 8 tiraboleiros care manevrează cădelnița uriașă în timpul tămâierii Catedralei de la finalul slujbei.
Am aflat istoria și descrierea funcțională a cădelniței dintr-o perspectivă cum nu a povestit-o nimeni până acum. Ne-a vorbit despre partea tehnică ce se află în spatele bunei funcționări a cădelniței, despre sincronizarea perfectă a celor 8 tiraboleiros, toți ascultând comanda unuia dintre ei care este liderul echipei, despre cum toți lucrează într-o sincronizare perfectă. O mică neatenție sau nepotrivire pot duce la accidente. Sfoara groasă de care atârnă cădelnița se desparte în mai multe capete de care ține fiecare tiraboleiro. Sforile au câte 6 noduri la distanțe diferite, bine calculate, în funcție de înălțimea fiecărui tiraboleiro, locul în manevrarea cădelniței este dată de înălțimea fiecăruia. Nu este nevoie de forță în brațe cum ar crede toată lumea, cu toate că ea cântărește câteva zeci de kilograme (cea originală are 53 kg și este actualmente piesă de muzeu), ci în picioare și în mișcările necesare specifice. Poate prinde viteză foarte mare, are o înălțime de 1.50 m, se folosesc 400 gr de cărbune pentru aprindere, se trage de sfori de 17-18 ori, iar mecanismul de tragere a fost construit în 1604.
Toată sala l-a ascultat cu atenție, iar la final a fost aclamat cu multe aplauze, sigur și pentru exemplificările cu mișcările proprii de pe scenă.
O altă prezentare a acestei zile a fost susținută de John Rafferty, alias Jonniewalker Santiago, autor și pelerin scoțian care locuiește de 16 ani în Santiago, cântă la orga din catedrală, a alcătuit un ghid al pelerinului, dar și un cod de conduită pentru pelerini al cărui motto este: Un pelerin nu așteaptă nimic de la nimeni și este recunoscător pentru tot ce primește.
Festivalul s-a terminat dumincă la prânz, cu un interviu la cald, realizat de Gabriela și Crina, întâi cu gazda noastră Vedran Prazen, apoi fiecare în parte, din delegația română, Veronica, Elisabeta și Leontina, am spus câteva impresii la fața locului.
Și alți participanți au avut amabilitatea de a oferi scurte interviuri cu mesaje pentru pelerinii din România, printre ei numărându-se Francisco Singul, Dukát Csilla, Jorge Martinez Cava, Jonniewalker Santiago, Bill Bennett.
Având treburi organizatorice nu mai ajungem la sfânta liturghie de la orele 12:00 la Biserica Biserica Sf. Anton, abia după masă grupul nostru, vizitând orașul, a ajuns la Colosseum, Arena. Lângă amfiteatrul roman se află biserica Sf. Anton. Înainte de a ieși din curtea bisericii zărim cutia cu ștampila Camino. Fiecare ne punem câte o ștampilă pe ce avem la noi, pe spatele ecusonului de la festival, pe programul conferinței.
După ce ne-am pus ștampilele am putut spune că Adria Camino Festival ediția întâi a luat sfârșit!
Veronica Panait & Elisabeta Turi
Mai 2024