19-21 ianuarie 2018 – Întâlnirea prietenilor Camino de Santiago la Cernatu (Covasna). Președintele Asociației, prof.Ion Nicolae a prezentat Harta Europei ediție 2017 incluzând traseele de pelerinaj care conduc spre capitala Galiciei, Santiago de Compostela. De asemenea s- vizitat biserica din Ghelința unde se află, deteriorată din păcate, fresca din sec.14 dedicată miracolului de la Santo Domingo de la Calzada!
17 februarie – Adunarea generală ordinară a Asociației Prietenilor Camino de Santiago, găzduită de Facultatea de Geografie a Universității din București.
15-16 martie Două conferințe ținute de președintele APCS prof.univ.dr Ion Nicolae la Universitatea Dunărea de Jos Galați.
Prima – la invitația prof.univ.dr.Violeta Pușcașu, prodecan al Facultății de științe juridice, sociale și politice – pe 15 martie, orele 17 având ca subiect „Camino de Santiago – o călătorie, un vis, o provocare” urmată de lansarea lucrării „Camino de Santiago – drumul care a făurit Europa” (Editura Meronia), acțiuni care s-au bucurat de un viu interes din partea studenților vârstei a III-a.
A doua „Camino de Santiago – itinerar cultural european” a avut loc a doua zi, 16 martie orele 10 în fața studenților Facultății de istorie, filosofie și teologie la invitația prof.univ.dr. Arthur Tuluș. A participat și dna Cornelia Nicolae, membru fondator al APCS și domnișoara Elena Mocanu, din Galați, membru APCS.
Aprilie – S-a acceptat forma finală a studiului dedicat României „santiaghiste” – Rumanía, espacio recorrido por los peregrinos medievales – ce va apărea în lunile următoare (vară) în revista Ad Limina, revistă specializată în dezbaterea problemelor diricate de pelerinajele la Santiago de Compostela.
În lunile mai-iulie mai mulți membri ai APCS au realizat pelerinaje la Santiago de Compostela pe trasee din Spania, Franța și Portugalia.
25 iulie – lansarea la București, Ceainăria Bohemia House a cărții Gabrielei Greu, membru fondator al APCS „Camino de Santiago – un vis împlinit” editura Dio, lansare ce s-a bucurat de un frumos succes. A participat și președintele APCS, prof.univ.dr. Ion Nicolae.
30 septembrie deplasare pe teren în zona Câmpulung – Rucăr pentru stabilirea viitorului traseu de pelerinaj în sectorul Câmpulung – Brașov. Au participat familia Sisoe Iuliana și Valentin, membri ai APCS și președintele APCS, Ion Nicolae. S-a vizitat și Bărăția, unde părintele Petru Păuleț ne-a făcut cunoscute între altele spațiile de cazare ale viitorului alberg, la a cărui modernizare participă și Xacobeo.
6 octombrie – deplasare pe teren în zona Brașov – Podu Dâmboviței pentru precizarea viitorului traseu de pelerinaj. Au participat familia Vințe-Tohănean (viorica și Marius), Szasz Arpad Attila – membri brașoveni ai APCS precum și președintele APCS. Săa căutat să se identifice secțiuni pretabile deplasării pedestre fără pericolul reprezentat de traficul intens specific DN73, arteră rutieră ce urmărește în parte vechiul drum urmat și de pelerinii medievali.
1 noiembrie – conferința la Universitatea din Iași, Facultatea de Geografie și geologie, cu tema „Camino de Santiago – itinerar cultural european”, prezentată de prof.univ.dr. Ion Nicolae, președintele APCS. Acțiunea a fost onorată de prof.univ.dr. Cornel Iațu, prorector al Universității și de prof.univ.dr. Emil Dumea, Facultatea de Teologie Romano-Catolică un veteran la pelerinajelor la Santiago de Compostela. Au participat studenți geografi și economiști, pelerini din zona Moldovei și alte persoane interesate de Camino de Santiago. Pe 2 noiembrie s-a vizitat – între altele – mănăstirea Galata unde se află o capelă dedicată apostolului Iacob.
9 noiembrie – orele 18 și ½ conferință ținută de prof.univ.dr Ion Nicolae, președinte APCS, la Biblioteca județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca cu tema „Camino de Santiago în România”, organizată cu sprijinul dnei Iudita Pelea și a d-lui Mihai Andrău (membru APCS) pelerini în mai multe rânduri la Santiago de Compostela. A participat și dna Manuela Băcăoanu, pelerină cu vechime și membru APCS, inițiatoarea unei variante a traseului românesc ce va străbate Munții Apuseni (dinspre Aiud și până la Oradea).
25 noiembrie – orele 11, conferința cu tema „Camino de Santiago în România” prezentată de prof.univ.dr Ion Nicolae și prezentarea Asociației Prietenilor Camino de Santiago, realizată de dr. pr. Javier Quesada, vicepreședinte. Acțiunea a fost posibilă grație sprijinului doamnei dr. Ecaterina Petrescu- Botoncea, membru APCS. A avut loc la Biblioteca Județeană din Târgoviște.
11 decembrie – orele 17, conferința cu tema „Camino de Santiago în România” ținută în aula „Sergiu Chiriacescu” a Universității Transilvania din Brașov. S-au prezentat de prof.univ.dr. Ion Nicolae și dr. pr. Javier Quesada, elementele importante ale acestui traseu milenar de pelerinaj, locul României și al românilor precum și rolul APCS în promovarea acestui fenomen cultural redidivus în ultimii ani. Acțiunea s-a bucurat de un real succes, cu asistență variată de la studenți la oamenii vârstei a III-a, pelerini (inclusiv veniți din alte orașe ale țării) și viitori pelerini. Anterior, o deplasare prin partea veche a orașului a făcut posibilă reîntâlnirea cu statuia apostolului Iacob reprezentat ca pelerin, un adevărat simbol al secțiunii românești a Camino-ului de Santiago.