Joi 16 mai și vineri 17 mai 2019, Timișoara, mica Vienă de la începutul secolului trecut, viitoarea capitală culturală a Europei (2021) a găzduit o reușită acțiune a Asociației Prietenilor Camino de Santiago, realizată în colaborare cu consulatul onorific al Spaniei în capitala Banatului. În cadrul complexului cultural-turistic Bastion (ce adăpostește temporar și Muzeul Banatului, clădirea principală a acestuia, monument istoric, este de mai mulți ani în reabilitare..) a fost vernisată expoziția de fotografii dedicată Camino-ului de Santiago a Adrianei Romanov, pelerină care a străbătut în vara anului trecut Camino portugues por la costa (Porto – Santiago de Compostela). Acțiunea s-a bucurat de prezența ambasadorului Spaniei în România, excelența sa dl Manuel Larrotcha Parada care a rostit un emoționant cuvânt de bun venit, subliniind valoarea deosebită a drumului de pelerinaj Camino de Santiago/Drumul lui Iacob, itinerar cultural european (din 1987) menit să apropie cele două țări surori, Spania și România.
Prezența numeroasă (pelerini și viitori pelerini, suntem convinși) – la ora 19, joi 16 mai 2019) a consemnat ab initio succesul acestei acțiuni menite să promoveze această atracție culturală majoră a Europei, încă puțin cunoscută în țara noastră. Au fost de față oameni de cultură din localitate, de asemenea o serie de personalități din afara țării (între ele și ambasadorul Macedoniei de Nord). Acțiunea s-a bucurat de atenția oficialităților locale, fiind prezent primarul Timișoarei, dr. Nicolae Robu care a rostit și un cuvânt de întâmpinare, în care a subliniat și legăturile orașului de pe Bega cu Spania, în particular cu orașul Valencia, existând un proiect avansat de înfrățire între cele două orașe. A luat cuvântul și președintele asociației noastre, prof.dr. Ion Nicolae care – subliniind valoarea excepțională pentru Europa a acestui traseu milenar, azi o adevărată rețea de drumuri însumând peste 80 000 km, dintre care peste 2 000 km pe teritoriul țării noastre – a arătat importanța camino-ului pentru români (ce au ocazia de a se întâlni cu pelerini din toată lumea, în 2018 au parcurs camino peste 300 000 pelerini din 177 țări!) și pentru România.
Adriana Romanov a arătat, plină de emoție, cum străbaterea camino-ului a ajutat-o să depășească un moment greu din viața ei, fotografiile expuse (făcute cu telefonul mobil) foarte reușite sub artistic consemnând starea specială pe care o trăiești acolo pe camino. Au luat cuvântul reprezentanți ai organismelor culturale locale și județene care, la rândul lor au subliniat semnificația deosebită a acestei expoziții. Un emoționant moment cultural l-a constituit minirecitalul a mezzosopranei Aura Twarowska, seara încheindu-se cu vizitarea expoziției realizată în paralel cu o tratație oferită de sponsori, între care cunoscuta (în Banat) crama Petro Vaselo. S-au oferit informații de către pelerinii timișoreni (între ei s-a remarcat Elisabeta Turi) și cei invitați (din București) celor atrași de frumusețea imaginilor surprinse de Adriana Romanov.
A doua zi, vineri 17 mai la orele 17, a avut loc – în același spațiu primitor al oficiului de turism – a doua acțiune, prezentarea conferinței Camino de Santiago în România și a activității Asociației Prietenii Camino de Santiago, de către președintele dr.Ion Nicolae și respectiv vicepreședintele dr.Javier Quesada. Expunerile, pe bază de diapozitive, au fost urmărite cu atenție de publicul interesat, parte dintre cei de față revenind în acest spațiu după asitarea la evenimentul din seara precedentă. Ne-am bucurat de prezența dlui ambasador al Spaniei, dl Manuel Larrotcha Parada și a dlui consul onorific José Miguel Viñals care au avut ocazia de cunoaște eforturile asociației noastre de a înscrie România pe harta acestui milenaj traseu de pelerinaj, modalitate specifică de a întări legăturile culturale dintre România și Spania. S-au prezentat și achiziționat și materiale promoționale specifice, inclusiv mai multe credențiale.
Nu putem încheia această prezentare spre a semnala și alte acțiuni legate de înscrierea Banatului pe harta camino-ului de Santiago. Este vorba de discuțiile pe care le-am avut (președinte și vicepreședinte) la secția documentară a Arhiepiscopiei romano-catolice Timișoara și de participarea la lansarea unui volum dedicat primelor decenii ale prezenței habsburgice în Banat, volum realizat de excelența sa episcopul emerit Martin Roos care ne-a oferit un exemplar al acestei excepționale lucrări (valoroasă sub aspect istoric și cultural) – o adevărată oglindă a Banatului (inclusiv una cartografică) de la începuturile modernizării sale. Președintele asociației s-a bucurat și de o scurtă dar instructivă plimbare/deplasare prin centrul vechi (în curs de renovare, continuă..) în compania familiei Turi&Florea, a Ramonei Venturini și a Albinuței Lori, plimbare ce a coincis (întâmplător) cu vizita președintelui țării Klaus Iohannis în urbea de pe Bega. Nimic ostentativ în deplasarea domnului președinte preț de minute bune prin Piața Unirii, surprinsă și de camerele noastre de luat vederi. O înghețată pe terasa din apropierea Catedralei ortodoxe, „asezonată” cu discuții pe teme santiaghiste (cu opriri în puncte simbolice, inclusiv într-unul înscripționat „loc de oftat” – unde am procedat în consecință..) au încheiat acest intermezzo urban timișoreano-santiaghist.
În loc de concluzie. Deplasarea în capitala Banatului a fost o reușită deplină grației nucleului inimos de pelerini, animați de Erji/Elisabeta Turi căruia îi aducem pe această cale mulțumirile noastre. ULTREIA ET SUSEIA!