Camino de Santiago, drumul care a legat Europa

Camino de Santiago, drumul care a legat Europa este titlul evenimentului care va avea loc la București la Institutul Cervantes.

În cadrul evenimentului se vor proiecta diverse scurt-metraje despre Camino de Santiago şi vor interveni:

  • Preşedintele Asociaţiei noastre, prof. dr. emerit Ion Nicolae
  • Decanul Facultății de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice din București și membru al Asociației noastre, prof. dr. Ioan Grigore Piroşcă, care își va lansa cartea Parfum de Galicia (jurnal pe Camino del Norte cu desene)
  • Adriana Romanov, o pelerină din Timișoara care a făcut Camino portughez și ne va prezenta imagini din pelerinajul organizate într-o expoziție care cuprinde 60 de panouri fotografice.

Acest eveniment este organizat de Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes, cu sprijinul Asociației prietenilor Camino de Santiago.

Intrarea este liberă în baza unei rezervări trimise prin e-mail la adresa cultbuc@cervantes.es

Expoziţia va fi deschisă la sediul Institutului Cervantes din Bucureşti, în perioada 4-28 martie 2020, de luni până vineri, între orele 09.00-17.00 și sâmbăta între orele 09.00-15.00.

Orașul spaniol Santiago de Compostela este cel mai important loc de pelerinaj creștin, după Ierusalim și Roma. În fiecare an ajung aici peste 300.000 de pelerini de pe toate continentele. Se spune că în jurul anului 820 d.C., a fost descoperit mormântul apostolului Iacob în pădurea denumită Libredón, pe locul unde astăzi se înalţă Catedrala din Santiago de Compostela. De aici provine şi numele oraşului, Santiago însemnând în spaniolă Sfântul Iacob, în timp ce Compostela provine din latinescul Campus stellae, adică câmp cu stele.

Centrul istoric al oraşului a fost declarat de UNESCO Patrimoniu al Umanităţii în 1985.

În 1987, Consiliul Europei a recunoscut Camino de Santiago drept Primul Itinerariu Cultural European. De asemenea, Drumul Sfântului Iacob a fost inclus în lista moştenirilor culturale UNESCO.

Pelerinajul este un prilej de a comuta viața noastră de pe modul Turbo, pe modul Eco. Este un prilej de a încetini și de a merge la pas, cu aceeași viteză domoală, de sute de ani, a pelerinilor predecesori, care au călătorit impasibili la viețile lor paralele din epocile în care au trăit.

Pe Camino nu dorește nimeni nimic de la tine, nici măcar tu. Pe Camino ai ocazia pentru o perioadă de timp să nu mai fii cel care pleacă de acasă. Este ca și cum ai juca într-o piesă, la finalul căreia alegi dacă păstrezi recuzita și joci rolul pe mai departe sau o returnezi la garderobă și te întorci la viața ta anterioară. (…) Pelerinajul anulează efectele forței centrifuge și ne readuce viața pe făgașul ei firesc. (Grigore Piroșcă)