Drumul care a legat Europa – impresii de după eveniment

La Institutul Cervantes, cu sprijinul Asociației Prietenilor Camino din România, în 4 martie, a avut loc evenimentul intitulat Camino de Santiago, drumul care a legat Europa.

Evenimentul s-a bucurat de o audiență numeroasă și de aprecieri deosebite și a fost onorat de prezența Excelenței sale, adjunctul șefului Misiunii Ambasadei Spaniei în România, Domnul Santiago Pellón Olmedo și a Nunțiului Apostolic pentru România și Republica Moldova, IPS Miguel Maury.

În cuvântul de deschidere, Directorul Institutului Cervantes, Domnul Jorge Jiménez-Zumalacárregui, a rostit un emoționant cuvânt de bun venit, subliniind valoarea deosebită a drumului de pelerinaj Camino de Santiago/Drumul lui Iacob, itinerar cultural european și, în contextul evenimentului, menit să apropie cele două țări, Spania și România.

Vernisajul a fost precedat de proiecţia unui scurtmetraj despre Drumul Sfântului Iacob, după care cei trei invitați și-au prezentat contribuțiile, impresiile și emoțiile legate de experiențe pe Camino.

Decanul Facultății de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice din București și membru al Asociației noastre, prof. dr. Ioan Grigore Piroşcă, și-a lansat cartea Parfum de Galicia (jurnal pe Camino del Norte cu desene).Parfumul de Galicia și-a lăsat amprenta, sigur, în sufletul sau, deoarece cuvântul Domnului profesor a fost rostit și-n spaniolă. ”Pelerinajul este un prilej de a comuta viața noastră de pe modul Turbo, pe modul Eco. Este un prilej de a încetini și de a merge la pas, cu aceeași viteză domoală, de sute de ani, a pelerinilor predecesori, care au călătorit impasibili la viețile lor paralele din epocile în care au trăit…” spune autorul. În carte și-a însoțit cuvintele cu desene deosebite, surprinzătoare și ușor de recunoscut pentru cei ce-au parcurs Camino.

Domnul Profesor Nicolae Ion, președinte al Asociației Prietenii Camino de Santiago din Romania, și veteran în ale pelerinajului în Spania cu peste 8000 de kilometri de Camino, a prezentat importanța istorică și culturală a acestui itinerar, impactul Camino în sufletul celor care reușesc să ducă la bun sfârșit drumul, dar și transformările în perceperea a ceea ce înseamnă drumul în solitudine sau în comunitatea prietenilor Camino. Precizează chiar că, acum cinci-șase ani, români pe Camino se numărau până la o sută, în anul trecut numărul acestora ridicându-se la aproape opt sute, acest lucru aducând valoare imaginii românilor în vestul Europei, dar și schimbări în atitudinea și perceperea de către români a valorilor culturale europene.

De asemenea,Domnul profesor a făcut cunoscute asistenței, dar și reprezentanților Spaniei, eforturile Asociației din România de a înscrie România pe harta acestui traseu de pelerinaj, modalitate specifică de a întări legăturile culturale dintre România și Spania și, prioritar în acțiunile noastre, de a conecta România la itinerariul cultural european.

În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția de fotografii dedicată Camino de Santiago a Adrianei Romanov, pelerină care a străbătut în vara anului 2018 Camino portugues por la costa (Porto – Santiago de Compostela).

Expoziţia, deschisă până pe 28 martie, cuprinde 60 de imagini inedite pe care autoarea, originară din Timişoara, le surprinde în timpul pelerinajului către Santiago de Compostela, la mormântul Sf Apostol Iacob. Adriana Romanov descrie pe scurt ce înseamnă pelerinajul și

mersul pe jos, emoțiile și încercările acestui drum parcurs cu rucsacul în spate, cunoscut sub denumirea de Ruta Portugheză, o experienţă trăită cu deosebită intensitate, în timpul căreia a putut aprecia frumuseţea unor locuri cu istorie, monumente impregnate de spiritualitate, precum şi bogăţia culturală şi naturală a locurilor străbătute. Imaginile prezentate reflectă multiplele motivaţii de a face acest pelerinaj, precum și semnificaţiile pe care fiecare persoană le atribuie acestei experienţe, solidaritatea existentă între pelerini de-a lungul călătoriei, pacea resimţită de aceştia şi cugetările lor pe parcursul drumului.

Evenimentul s-a încheiat cu degustarea unui vin spaniol și o vizită ghidată, în compania Doamnei Adriana Romanov, care a oferit detalii despre imaginile expuse, într-o atmosfera caldă, prietenească și de bunăvoinţă, precum este și pe Camino.