În fiecare an, pe 25 iulie, se sărbătorește – în calendarul romano-catolic – Sfântul Apostol Iacob , ale cărui moaște aflate în catedrala din capitala Galiciei, au generat pelerinajul milenar, cunoscut drept Camino de Santiago.
Anul acesta am marcat această sărbătoare prin câteva acțiuni desfășurate la Câmpulung Muscel, un loc foarte important pe acest drum de pelerinaj, aici aflându-se la loc de cinste Bărăția, cea mai veche biserică atestată la sud de Carpați (sec.XIII), biserică având hramul Sfântului Iacob.
Adunarea Generală APCS
Adunarea generală anuală a asociației noastre a avut loc în sala de conferințe a Casei Genoveva, primul albergue pentru pelerini de pe traseul românesc.
n prezența membrilor participanți au fost trecute în revistă activitățile desfășurate în anul 2019, precum și în prima jumătate a anului 2020, între acțiunile premieră aflându-se parcurgerea a mai mult de 100 de km pe secțiunea băcăoană a Drumului lui Iacob. Au fost dezbătute teme organizatorice ale asociației și proiecte de viitor.
Sfânta Liturghie
Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată în aer liber de către ÎPS Aurel Percă – Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit de Bucureşti, PS Iosif Păuleţ – Episcop de Iaşi.
În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleţ a prezentat pe scurt viaţa Sf. Iacob, amintind că acesta a fost “primul dintre cei 12 apostoli care a suferit moarte de martir”.
Pe scena amplasată în curtea bisericii a fost așezată ofranda florală adusă de APCS Apostolului Iacob, ofrandă care apoi a fost găzduită de altarul bisericii.
Inaugurarea primului albergue pe Drumul lui Iacob (Camino de România)
La sfârșitul sfintei liturghii solemne, cei trei episcopi au dezvelit placa inaugurală și au binecuvântat Casa Genoveva, primul adăpost pentru pelerini de pe Drumul lui Iacob ( Camino de România), invocând „binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestui aşezământ, precum și asupra tuturor celor care vor poposi în acest loc de pelerinaj”.
Marcarea traseului Camino în Câmpulung Muscel
A doua zi, duminică 26 iulie membri și voluntari APCS au început marcarea traseului cu semnele specifice, scoica și săgeata galbenă, pornind de la biserica Bărăția spre ieșirea din oraș către Brașov, marcându-se aproximativ 3 km.