După ce în 2017 am semnat actul de înfrăţire cu Asociaţia Via Mariae şi am vopsit prima scoică galbenă la Şumuleu Ciuc, anul acesta, tot împreună am început marcarea pe teren a traseului comun celor două drumuri de pelerinaj în judeţul Covasna, mai exact de la Dobolii de Jos, Ilieni, spre Sfântu Gheorghe.
Au participat membrii celor două asociaţii, voluntari din Braşov, Bucureşti şi Sfântu Gheorghe, prin efortul lor şi sprijinul domnului primar din comuna Ilieni visul nostru de a construi pe teritoriul României acest drum către Santiago, bazat pe cercetările istorice ale membrilor asociaţiei noastre începe să devină din nou realitate, deoarece aceste drumuri au fost parcurs în trecut de pelerini medievali.
Astfel, au fost marcaţi pe teren primii kilometri ale traseelor ce însumează peste 2000 km, trasee care sunt incluse în noua hartă a Itinerarului Cultural European Camino de Santiago.
Urmează marcarea traseului în judeţele Braşov şi Harghita. În contextul acestui moment istoric din viaţa Asociaţiei noastre amintim că o semnificaţie deosebită pentru Camino de Santiago în această zonă a Transilvaniei o reprezintă biserica din Ghelinţa, în interiorul căreia există, serios deteriorată, o frescă din secolul XIV ce aminteşte de miracolul de la Santo Domingo de la Calzada.
Pornind din București traseul Camino de România trece prin Târgoviște, Câmpulung (Argeș), Brașov, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea, iar de la Iași (oraș aflat la 4500 km de Santiago de Compostela!) traversează Moldova prin Roman, Bacău, Onești, Târgu Ocna pentru a traversa apoi munții, spre Brașov pe două variante, prin localități din județele Harghita și Covasna.
În județele Brașov, Covasna și Harghita, traseul este comun cu drumul Via Mariae (varianta vest-est), un drum de pelerinaj azi cu puternică încărcătură turistică, drum ce are la bază cinstirea Sfintei Maria (Maica Domnului) de către popoarele din Europa Centrală.