Camino de Santiago în județul Brașov

Odată rămas/trecut în memorie extraordinarul eveniment al vizitei Papei Francisc, prilej de inaugurare a primei borne caminante pe pământ românesc, Iași (4500 km de capitala Galiciei), pe fondul marcării primilor kilometri ai camino-ului moldav (mulțumiri pelerinelor Elena și Veronica și reprezentanților administrației locale) Asociația a reluat demersurile pentru înscrierea secțiunii transilvane (mai precis a porțiunii brașovene).

În această direcție cu sprijinul pelerinului Dorin Tohăneanu am obținut întâlnirea, foarte importantă, la Primăria municipiului Brașov, pentru precizarea traseului de urmat în interiorul orașului, întâlnire ce a avut loc pe 13 iunie (zi cu noroc pentru noi..). Delegația noastră (președinte și vicepreședinte completată cu dl Dorin Tohăneanu) a expus argumentele înscrierii Brașovului pe harta camino de România, argumente acceptate de oficialități.

Am continuat cu o întrevedere la Consiliul Județean unde, de asemenea, am prezentat și discutat rutele pe care le vor străbate pelerinii în județul Brașov. S-a convenit ca propunerea inițială comunicată autorităților locale să fie amendată, pentru a avea cea mai potrivită modalitate de traversare a munților Perșani, evitând, normal, șoseaua națională (sectorul avut în vedere, de evitat, fiind Vlădeni-Perșani). În acest sens s-a luat legătura cu reprezentanții Salvamontului, buni cunoscători ai potecilor și drumurilor forestiere, capabile să „preia” în siguranță traficul pelerinilor.

Vizita la Brașov a continuat la Biserica Neagră, obiectiv emblematic al Brașovului dar și al camino-ului de România, datorită statuii Apostolului Iacob imaginat ca pelerin (sec.XV, refăcută sec.XIX). Aici s-a discutat eventualitatea amplasării unei borne simbolice în Piața Johannes Honterus, reprezentanții comunității lutherane arătând o anume reținere. O variantă „ocolitoare” ar fi cea a unei borne amplasate în Piața Sfatului, în apropierea Bisericii Negre, cu impact mai evident dar și cu nevoia unor aprobări speciale, având în vedere monumentele istorice ce compun Piața, cu care va trebui să „rezoneze” borna noastră.

În momentul de față suntem în așteptarea deciziei oficiale (a „hârtiei”) care să permită trecerea la marcarea cu semnele specifice – săgeata galbenă și scoica Sf. Iacob – a celor trei trasee din cuprinsul orașului:

  • cel pe care ajung la Biserica Neagră pelerinii ce străbat culoarul Rucăr – Bran (venind dinspre sudul țării),
  • cel pe care ajung la Biserica Neagră pelerinii porniți pe Camino dinspre Moldova și Secuime
  • și al treilea cel de continuare a drumului în interiorul județului și apoi mai departe spre Santiago de Compostela!

Să ne dorim ca așteptarea să fie cât mai scurtă pentru ca voluntarii brașoveni (și de aiurea) să pornească la concretizarea acestei noi oferte pentru o drumeție și un pelerinaj care să ne așeze ferm pe harta Itinerarului Cultural European Camino de Santiago. Ultreia et suseia!