Împreună cu Papa pe Camino

La 1 iunie 2019 am venit la Iași ca pelerini, să participăm la vizita Papei în capitală istorică şi culturală a țării. Când ne-am adunat în curtea Episcopiei romano-catolice, așteptându-l pe Papa Francisc, eram emoționați cu toții. De la București eram domnul profesor Ion Nicolae, președintele Asociației, și pr. Javier Quesada, vicepreședintele. Din Moldova au venit domnul Cristian Galan, Consilier de Turism la Consiliul Județean Neamț și domnișoara Elena Mocanu, membră activă a Asociației.

A fost o vreme capricioasă, care ne amintea de anumite zile ale pelerinajului spre Santiago: a fulgerat cu tunete, a căzut grindină, a plouat cu găleata, apoi tot mai puțin, apărând în sfârșit soarele, care ne-a încălzit trupul și sufletul. Mulțumim organizatorilor care au pus la dispoziție pelerine care au făcut să trecem mai ușor peste aceste momente dificile în așteptarea sosirii Sfântului Părinte.

După ce-a trecut ploaia ne-am apropiat de borna de binecuvântat, care – simbolic – marchează 4500 km până la Santiago de Compostela, capitala Moldovei fiind orașul estic cel mai îndepărtat în cadrul rețelei europene a drumurilor ce converg în capitala Galiciei. Borna era amplasată în curtea Episcopiei romano-catolice de Iaşi, lângă o statuie a Mântuitorului, sculptată în marmură de Ruşchiţa de artistul ieşean Constantin Crenganis. Ne-am fotografiat cu bucurie, lângă borna cu cel două specifice – scoica Sfântului Iacob și săgeata galbenă direcționată spre Santiago de Compostela. Ne simțeam ca acasă, din nou pe Camino!

Din motive de siguranță, ni s-a indicat să ne așezăm alături de alți pelerini care au primit acceptul de a asista la vizita Sfântului Părinte în curtea catedralei, așteptând acolo sosirea acestuia și binecuvântarea bornei de către Sanctitatea Sa, moment plin de semnificații pentru noi.

A sosit Papa la Catedrală, în interiorul acesteia întâlnindu-se cu o mulțime de bolnavi și copii ce-l așteptau emoționați, întâlnire urmărită de noi, cei de afară pe un ecran de mari dimensiuni. Odată finalizată această parte a programului, la ieșirea pe treptele Catedralei, episcopul de Iași i-a amintit Papei de binecuvântarea statuii și a bornei amplasate în curte. Papa Francisc s-a întors spre ele și le-a binecuvântat făcând semnul crucii în tăcere, așa cum ni se spusese că va face. Ne-am bucurat tare mult de acest gest de încredere al Sfântului Părinte și mai ales de rugăciunea la Dumnezeu pentru proiectul Camino de Santiago în Moldova.

Apoi Papa a plecat spre Piaţa din faţa Palatului Culturii, pentru întâlnirea cu toată lumea. Noi am mai rămas în curtea Catedralei și am urmărit totul pe ecran. Au fost momente foarte frumoase, Papa Francisc rostind un discurs adresat în special familiilor și tinerilor care a cuprins și următoarea secțiune care ne-a umplut inimile de bucurie:

Din această capitală istorică şi culturală a Ţării se pleca împreună – în Evul Mediu – ca pelerini, pe Calea Transilvaniei (prin Transilvania), spre Santiago de Compostela. Astăzi aici trăiesc mulţi studenţi din diferite părţi ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie, cu Scholas Occurentes, în care îmi spuneau că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului. Este adevărat? Este adevărat că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului? [Tinerii răspund: “Da!”]. Trăiască tinerii! Două elemente foarte bune: un oraş care, din punct de vedere istoric, ştie să se deschidă şi să înceapă noi procese/proiecte – precum drumul de Santiago -; un oraş care ştie să găzduiască tineri proveniţi din diferite părţi ale lumii, aşa cum este acum. Două caracteristici care ne amintesc de potenţialul pe care îl aveţi şi de marea misiune pe care o puteţi desfăşura: să deschideţi drumuri pentru a merge împreună şi pentru a duce mai departe acel vis care este profeţia: fără iubire şi fără Dumnezeu niciun om nu poate trăi pe pământ. De aici, astăzi, pot să mai pornească noi drumuri de viitor spre Europa şi spre multe atâtea alte locuri din lume. Tinerilor, voi sunteţi pelerini ai secolului al XXI-lea, capabili de o nouă imagine a legăturilor care ne unesc.
Așadar, Papa ne-a încurajat să mergem împreună pe Camino de Santiago pornind de la Iași, aidoma celor care au plecat pe aceste meleaguri în Evul Mediu spre capitala Galiciei, în a cărei catedrală impunătoare se află mormântul apostolului Iacob, unul dintre cei mai apropiați ucenici al Mântuitorului. Pe Camino mergem împreună indiferent de vârstă, religie sau nivel economic și social. Pe Camino mergem împreună solidari cu ceilalți pelerini, detașându-ne de lucrurile materiale și concentrându-ne pe elementele esențiale ale vieții. Toate acestea au fost reiterate de Sfântul Părinte în emoționantele cuvinte adresate mulțimii venite din toate colțurile țării și chiar din afara granițelor, pentru această unică sărbătoare a inimii și a sufletului.

Mai târziu, după ce s-a terminat adunarea, ne-am întâlnit cu mai mulți pelerini, între care două membre active ale Asociației, doamnele Veronica Panait și Daniela Cadar. Ne-am plimbat împreună prin centrul Iașului și am văzut cu bucurie primele săgeți și scoici galbene semnalând drumul pe care pelerinii îl vor urma – prin capitala Moldovei – pentru a ajunge departe, departe aproape de marginea (de odinioară a) lumii, la Santiago de Compostela. A urmat o cină cu un meniu ad hoc al pelerinului, prilej de a discuta însuflețit despre Camino de Santiago în Moldova și alte activități pe care dorim să le organizăm la Iași în viitor. Buen Camino!

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FIasiCapitalaTineretului%2Fvideos%2F421591702011659%2F&show_text=0&width=560