În ziarul local din Sfântu Gheorghe (Háromszék= Cele trei scaune), a apărut un articol în care este amintită colaborarea dintre asociația noastră și asociația Via Mariae.
Mai jos, redăm traducerea articolului din limba maghiară.
“Ca rezultat a zece ani de muncă grea și persistentă, s-au făcut progrese chiar pe două linii în viața Via Mariae din Transilvania, roadele muncii încep să se vadă. A început procesul de declarare a traseului Via Mariae drept traseu cultural internațional la Luxemburg, iar traseul românesc a fost recunoscut la București ca și traseu cultural național. În Sfântu Gheorghe – pentru prima dată în țară – în curând vor fi amplasate plăci de bronz în zona centrală a orașului. Am vorbit despre toate acestea cu președintele Sándor Molnár, un tată a cinci copii ,care locuiește în Miercurea Ciuc, ai cărui prieteni și colegi îl numesc Csulak. Liderul grupului de pelerinaj, Csilla Vajna și Andrea Gizella Melkuhn, voluntar și membru al asociației MERT, au acordat un interviu ziarului nostru despre evoluțiile din ținutul celor trei scaune.
Un traseu de drumeție spirituală care leagă Occidentul și Estul
Dar ce anume este Via Mariae? – ar putea să întrebe un neinițiat. „Calea Mariei – Via Mariæ este un pelerinaj construit de popoarele Europei Centrale în cinstea Mariei, dar care leagă și altarele Fecioarei Maria și valorile istorice și culturale de-a lungul traseului, indiferent de religie. Scopul este de a construi un traseu turistic și de pelerinaj și o rețea a acestora, în această regiune a Europei, organizând valorile religioase ale Europei Centrale într-un sistem unificat. Via Mariae creează o legătură în direcția vest-est între Mariazell din Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje. Traseul desenează o mare cruce pe o hartă a Europei Centrale (Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), creând astfel o rețea de rute de pelerinaj bazate pe tradițiile locale, similară cu El Camino din Iberia. Acest traseu se adresează tuturor și invită pe toată lumea să-l parcurgă. Îi așteaptă pe cei care doresc să facă un pelerinaj în scopuri religioase, spirituale, de autocunoaștere, indiferent de naționalitate și confesiune, și așteaptă și pe cei care doresc să meargă pe drum pentru turism sau sport ”- se poate citi pe site.
Pentru cei care locul de muncă este și hobby
– Cum te-a găsit Via Mariae sau ai găsit-o tu? L-am întrebat pe Sándor Molnár.
„Sunt norocosul care are hobby-ul similar cu locul de muncă”. Am venit acasă din Germania în 2011 și am avut mai multe oferte de muncă. Și apoi am ales asta.
– Cum funcționează asociația în diferite regiuni?
– Structura noastră este la nivel de județ. În județul Satu Mare, coordonatorul este István Leitner, Tamás Havas administrează județul Sălaj, Zoltán Bogya lucrează în Cluj-Napoca, preotul paroh Attila Küsmödi în Gherla, sus, în partea de nord, în județul Mureș, funcționează sub conducerea lui Eszter Szilágyi din Târgu Mureș. Oamenii din regiunea celor trei scaune sunt de fapt moștenitorii lui Kálmán Nagy Kopeczky, cei care au plecat într-un pelerinaj la Șumuleu în acel moment și li s-a alăturat și un nucleu El Camino. Aceste echipe sunt completate de membri ai Mișcării unidirecționale, al cărei conducător și visător este Attila Péterfi . Județul Harghita este împărțit în mai multe părți: Ținutul Sării, Odorhei, Cristur, Gheorghieni, Vlăhița, Ghimeș și există cel puțin cinci sau șase peste tot.
– Care este traseul Via Mariae în județul Covasna?
– Județul Covasna este reprezentat de traseul Brașov-Băile Tușnad, ale cărui etape sunt: Brașov, Sânpetru, Hărman, Podu Oltului, Dobolii de jos, Ilieni, Sfântu Gheorghe, Arcuș, Valea Crișului, Calnic, Zălan, Olteni, Bixad, Malnaș, Malnaș Băi, Micfalău, dar acest traseu poate fi extins în continuare.
Pași de la București la Luxemburg
– Mult timp investit, cu mult drag, programe prelungite până seara, planificare, documentare, contact cu regiunile și voluntarii, dezvoltarea site-ului web, traducere în română și engleză, conferințe anuale … și într-adevăr doar tu știi ce se mai află în spatele acestei munci. În ce stadiu se află asociația?
– O etapă importantă în viața asociației este că procesul de declarare a traseului Via Mariae ca un traseu cultural internațional, inițiat de Asociația Via Mariae din Ungaria, a început în Luxemburg, desigur, consultându-se și cu noi. A fost primit un răspuns pozitiv, procedura este acceptată și inițiată. Este doar primul pas al unui proces lung care va da roade cândva. Este o dovadă a faptului că suntem la începutul devenirii unei căi culturale internaționale, principalii factori motori sunt cei din Ungaria, noi doar participăm alături de ei.
Celălalt pas semnificativ este declararea traseului românesc ca și traseu cultural național. Am primit documentele în acest sens pe 8 martie de la București. Sunt incluse în acest traseu următoarele județe: Satu Mare (77 km pe ramura principală), Sălaj (98 km pe ramura principală), Cluj (234 km pe ramura principală și 283 km pe ramuri secundare), Mureș (100 km pe ramura principală), Harghita (366 km pe ramura principală și 309 km pe diverse ramuri), Covasna (53 km pe ramura principală), Brașov (30 km pe ramura principală), Bacău (25 km pe ramura principală și 13 km pe ramura secundară), Neamț (133,3 km pe ramura principală), Suceava (130 km pe ramura principală). Am depus un dosar de o sută de pagini la Ministerul Bucureștiului, iar acum București și județele Suceava și Neamț ne recunosc, de asemenea, ca reprezentanții oficiali ai Via Mariae în România, și chiar ne cer sfaturi. Anul trecut a adus, de asemenea, progrese în această zonă, din traseul Via Mariae din Ardeal am devenit traseul Via Mariae din România. Începem încet să câștigăm un prestigiu cu care trebuie să ne obișnuim.
Via Mariae în Ținunul celor trei scaune, pe urmele lui Kálmán Nagy Kopeczky
Csilla Vajna, secretară a asociației Mert, lider al grupului de pelerinaj, relatează despre începuturile și evoluțiile din Ținutul celor trei scaune.
– În 2014, Kálmán Nagy Kopeczky, manager la teatrul de păpuși și reverendul Károly Kovács, i-au adunat pe cei din Sfântu Gheorghe care au parcurs El Camino. Au organizat pelerinajul la Șumuleu Ciuc. Am format un grup de 14-15 persoane: câțiva care au fost pe Camino și un grup de tineri din parohia St. Joseph. În 2015, Kálmán a plecat, iar apoi președintele Sándor Molnár m-a contactat personal ca să ne ocupăm mai departe, fără Kálmán, de acest pelerinaj. A ratificat acest acord de cooperare cu MERT – Asociația pentru Transilvania Maghiară, astfel încât să avem un fundament legal și să putem activa oficial. Acest contract este valabil de atunci și am construit împreună o echipă. An după an, am adăugat noi membri. Vizitele lui Sándor Molnár au însemnat foarte mult. Ne-a făcut un instructaj în ale pelerinajului, ne-a inițiat în secretele din culise. Aceste întâlniri au avut succes și ne-am putut alătura acestei rețele grozave. Am negociat cu autoritățile locale și alte instituții. Am primit mult ajutor de la primari, mai ales când am început să pictăm primele semne. De fapt, nu au fost primele semne, ci actualizări, pentru că în urmă cu câțiva ani Asociația Carpatică Transilvană a marcat deja ruta principală, noi doar făceam reparații. Conform planurilor noastre, când drumul principal va fi finalizat, vom crea și rute alternative. Am început în Dobolii de jos, în Ilieni am continuat retușările cu ajutorul primarului Imre Fodor, care a fost și el pe Camino, și lucrează la dezvoltarea rutei alternative. Ramura principală merge pe lângă drumul principal, dar ne dorim să fie cât mai multe rute care să conducă în natură, într-un mediu mai liniștit. De asemenea, am amenajat panouri indicatoare în zonă: în Arcuș, Valea Crișului, Malnaș Băi.
Pe un drum comun: scoica iacobeană și litera M.
– De asemenea, următoarele planuri par să se împlinească: în curând va fi amplasată o placă de bronz comună Via Mariae – El Camino în centrul orașului Sfântu Gheorghe.
– Da. A fost de fapt ideea Andreei Melkuhn. Urmând exemplul El Camino, încercăm, de asemenea, să promovăm mai bine acest efort în Ținutul celor trei scaune și conducerea orașului s-a dovedit a fi un partener bun în acest sens. Placa de bronz este opera artistului Csaba Sánta. Biroul de turism al orașului a contribuit la documentarea acreditării traseului Via Mariae ca drum cultural național. De asemenea, trebuie să solicităm o autorizație și de la departamentul pentru protecția monumentelor. Árpád Csáky s-a oferit să ne ajute, el participă la munca în echipă ca un caminard. Ceea ce este și mai important: în 2017, a fost semnat un contract la Șumuleu Ciuc între Camino și Via Mariae, iar primul semn comun și fotografia au fost făcute chiar atunci vizavi de biserică. Ruta din Ținutul Secuiesc va fi comună cu Via Mariae: Camino și Via Mariae de la Șumuleu Ciuc la Brașov, iar Via Mariae este marcată în ambele sensuri de mers. Semnele sunt pictate astfel încât să fie vizibile din ambele părți.
– Cum ai intrat în contact mai strâns cu Via Mariae? O întreb pe Melkuhn Andrea Gizella, ghid turistic și forța entuziastă a marcării semnelor Via Mariae.
– În 2017, când am venit acasă din pelerinajul Sf. Iacob din Spania, Sándor Molnár m-a invitat la o conferință Via Mariae la Șumuleu Ciuc, unde am întâlnit-o pe Csilla Vajna, secretara Asociației MERT din Ținutul celor trei scaune și pe Gabriela Greu, vicepreședinte al Asociației Prietenilor Camino de Santiago din România. Chiar atunci, a fost pictată prima scoică din România pe copacul de vizavi de biserica din Șumuleu Ciuc. Scopul acestei conferințe a fost de a analiza cum funcționează construcția drumurilor de pelerinaj în alte țări. De aici și ideea câțiva ani mai târziu că ar fi bine dacă, la fel ca în Pamplona (Spania), unde pelerinajul în oraș este însoțit de o scoică turnată în bronz, și în Sfântu Gheorghe am putea vedea litera M de la Via Mariae încorporată frumos în pavimentul străzii pietonale centrale. Sunt foarte recunoscătoare că acest plan a fost susținut și acceptat cu entuziasm de către administrația orașului și de biroul de imagine pentru ca sculptorul Csaba Sánta de la Sovata să execute aceste semne de pelerinaj din bronz. Sfântu Gheorghe este din nou în prim plan, va fi o premieră națională, deoarece până acum nu a mai fost plasat nicăieri un astfel de indicator, pe de altă parte, împreună cu Drumul Sf. Iacob, acest drum merge de la Brașov la Șumuleu Ciuc. Mie îmi sunt dragi ambele pelerinaje, Drumul Sf. Iacob pentru că acolo am început pelerinajul, iar Via Mariae pentru că este a noastră. Un pelerinaj în Europa Centrală și de Est și este la fel de important pentru noi ca Santiago de Compostela în Spania pentru pelerinii din întreaga lume.”