În cadrul proiectului Camino de Moldova, au avut loc mai multe acţiuni întreprinse de membrii asociaţiei noastre. Lunile trecute au avut loc întâlniri cu autorităţile locale pentru a stabili concret paşii necesari construirii traseului Camino de Santiago în zona Moldovei şi pentru a se încheia un parteneriat între Asociaţia prietenilor Camino de Santiago România şi consiliile judeţene Iaşi, Neamţ, Bacău.
La Piatra Neamţ s-a discutat posibilitatea creării cadrului legal în judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău ca să se poată marca secţiunea moldavă a pelerinajului Camino de Santiago în Moldova, să se caute traseele cele mai semnificative din comunităţile catolice, cu obiectivele turistice și religioase importante din zonă. S-au evaluat beneficiile economice de a pune în valoare aceste obiective turistice și religioase în favoarea comunităţilor locale. Au urmat întâlniri, discuţii între consilierii din judeţul Neamţ, Iaşi şi Bacău, dar şi întâlniri pe teren în judeţul Bacău pentru identificarea de drumuri sau trasee care să ocolească drumurile naţionale cu asfalt. Autorităţile locale, precum şi reprezentanţii compartimentelor tehnice au fost încântaţi de propunerile Asociaţiei cu privire la posibilitatea ca traseul Camino de Moldova să treacă prin localităţile lor. În luna mai, am trecut la concretizarea acţiunilor privind marcarea traseului şi construcţia bornei cu semnele Camino, de amplasat în curtea Episcopiei Romano Catolice, acolo unde Papa Francisc va binecuvânta
Apoi o altă preocupare a fost căutarea de sponsori pentru asigurarea materialelor de tip vopsea, şabloane, lansarea cererii de sponsorizare şi încheierea contractului de sponsorizare, contactarea de firme pentru furnizarea unui material pentru şabloane.
Membrii asociaţiei noastre din Moldova au mers pe teren în recunoaşterea traseului şi identificarea exactă a locurilor unde vor fi amplasate semnele specifice drumului de pelerinaj, scoica şi săgeata galbenă, urmând ca într-un viitor foarte apropiat să înceapă semnalizarea şi marcarea traseului.
Locuitorii comunelor şi oraşelor prin care va trece acest drum, se vor putea implica prin voluntariat la marcarea traseului, dar şi prin ajutorul dat la identificarea unor poteci, alternative la şoseaua naţională, pe care, mersul pe jos este destul de dificil.
Ajută-ne să semnalizăm Camino de Santiago în Moldova! Scrie-ne un e-mail la adresă: voluntari@caminoromania.org
Buen Camino!