Comunicat de presa

Camino de Santiago este un pelerinaj care se face pe jos până la mormântul Apostolului Iacob cel Mare care se află la Santiago de Compostela. În Evul Mediu, zeci de mii de pelerini au cutreierat Europa până la Santiago de Compostela, iar în zilele noastre a devenit un fenomen universal: pe acest drum merg pelerini din toată lumea, inclusiv din România.

La 1 iunie 2019 în curtea Catedralei romano-catolice din Iași, Papa Francisc va binecuvânta prima bornă cu însemnele Camino, bornă ce marchează distanța de 4500 km până la Santiago de Compostela. Ulterior va fi amplasată o altă bornă în fața Palatului Culturii, ce se va constitui și punctul de pornire al pelerinilor din Iaşi, capitala Moldovei și în același timp extremitatea estică a acestui Itinerar Cultural European.

Asociația prietenilor “Camino de Santiago” este alcătuită din persoane care au descoperit pelerinajul pe “Camino de Santiago” și vor să împărtășească experiența pe care au trăit-o.

De asemenea, asociația dorește să reînvie vechile drumuri/trasee de pelerinaj care au străbătut teritoriul românesc, aducând argumente și dovezi istorice, drumuri pe care dorește să le semnalizeze. Începutul a fost făcut în secțiuni din județul Covasna și din metropola Moldovei, Iași, care să pregătește să primească pe sfântul Părinte, papa Francisc.

Totodată, vrem să promovăm Camino de Santiago în România, atât organizând conferințe și întâlniri, cât și oferind informații pentru toți aceia care își doresc să parcurgă Camino. Și datorită acțiunilor noastre, numărul pelerinilor români înregistrați în capitala Galiciei, Santiago de Compostela a sporit în ritm alert, ajungând anul trecut la 739 (în anul 2006: 45 pelerini).

Proiectul include munca de cercetare, identificare şi recunoaştere în teren a traseului, întâlniri cu autorităţile locale pentru a primi aprobare şi sprijin în realizarea infrastructurii camino-ului moldav. Ne bucurăm de sprijinul organelor locale din județele din Moldova străbătute de acest vechi drum de pelerinaj, județele Iași, Neamț și Bacău. Am găsit înțelegere și la organele locale din județul Covasna.

Prima secțiune aflată în lucru, este cea din Moldova, începutul acesteia fiind așa cum s-a arătat mai sus în vechea capitală a Moldovei, Iași. De aici traseul va străbate localitățile:

Valea Lupului, Lețcani, Banu, Podu Iloaiei, Buda, Sarca, Madarjești, Balțăti, Războieni, Târgu Frumos, Buznea, Strunga, Hăbășești, Brătulești, Hanul Trei Iazuri, Miclăușeni, Mircești, Iugani (în județul Iași);

Gherăești, Săbăoani, Simionești, Cordun, Roman, Trifești, Giulești, Butnărești, Secuieni, Moldoveni, Hociungi, Broșteni, Bahna, Băhnișoara, Izvoare (în județul Neamț);

Racova, Lespezi, Gârlenii de Sus, Trebeș, Mărgineni, Barați, Bacău, Nicolae Bălcescu, Fărăoani, Cleja, Somușca, Ciucani, Capata, Dumbrava, Temelia, Gura Văii, Onești, Tuta, Pârâu Boghii, Târgu Ocna, Slănic Moldova, Izvor, Poiana Sărată în județul Bacău (până la limita cu județul Covasna).

Traseul către Santiago de Compostela va străbate apoi județele Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor până la granița cu Ungaria. O altă ramură va porni din București unind cele trei capitale ale Țării Românești Târgoviște, Câmpulung și Curtea de Argeș pentru a se uni cu traseul principal la Brașov, respectiv la Sibiu.

Mai multe informații despre aceste eveniment se găsesc pe: www.caminoromania.org
Persoanale de contact:

Daniela Cadar, tel: 0744253994

Ion Nicolae, tel: 07 44 30 33 32

Președinte al Asociației Prietenilor Camino de Santiago,

Prof.univ.dr. Ion Nicolae

office@caminoromania.org