23-25 iulie 2022- Camino de România- marcare traseu și sărbătorirea zilei Sfântului Iacob

Încă o porțiune din traseul Camino de România a fost marcată de către membri APCS între 23-25 iulie în Câmpulung Muscel și zona Rucăr- Podu Dâmboviței- Cheile Dâmbovicioarei- Șirnea.

Mai e mult până departe, din cei 2000 km cât va avea întregul traseu ce reface vechiul drum al pelerinilor medievali către Santiago de Compostela s-au marcat până în prezent în jur de 300 km. Cu pasiunea și dăruirea membrilor și voluntarilor suntem convinși că vom finaliza victorioși marcarea acestui traseu ce face parte din rețeaua europeană de rute Camino de Santiago ce însumează o distanță de 80 000 km.

Oricine dorește să se implice în construirea acestui proiect minunat ne poate contacta scriindu-ne pe adresa de e-mail: office@caminoromania.org

23 iulie – Sosirea la albergul Casa Genoveva din Câmpulung Muscel și prima zi de marcare a traseului Camino de România din acest weekend.

După o masă copioasă la restaurantul Împreună din Câmpulung, un restaurant care este coordonat de Caritas Câmpulung, doamna Lucia Soci și de părintele paroh Petru Păuleț și la care pelerinii pot gusta meniul zilei/pelerinului și mâncăruri preparate cu ingrediente naturale din ferma proprie, am purces la drum și anume la semnalizat traseul cu săgeata și scoica galbenă în localitatea Rucăr. Nu ne-a împiedicat soarele arzător, chiar dacă pe unii i-a scos din ritm la un moment dat, dar localnicii ospitalieri i-au doftoricit și voia bună s-a restabilit. Cealaltă parte a echipei a continuat marcarea pe dealurile rucărene. Seara ne aștepta la restaurant meniul pelerinului, iar la albergue desertul numit tarta Santiago, una dintre prăjiturile cele mai populare în Spania, nelipsită de pe traseul Camino de Santiago și a cărei primă atestare datează din anul 1577. Dulcele și licorile bahice însoțitoare ne-au trimis la somn pentru a prinde puteri pentru a doua zi.

24 iulie – Marcare traseu în zona Podu Dâmboviței- Cheile Dâmbovicoarei- Șirnea

La Podu Dâmboviței ne-am dat întâlnire cu un ghid turistic local, Eugen Totîlcă, acesta venind însoțit de colegul său Rareș, de viceprimar și de un reprezentant al departamentului de turism din zonă. Ne-am împărțit în două echipe, una pornind din Podu Dâmboviței spre Ciocanu, iar alta de la Șirnea spre Ciocanu.

Zonele parcurse au fost magnifice, peisajele îți taie răsuflarea, iar bogăția naturii, casele frumoase, glampingurile, râul Dâmbovicioara care a săpat în formațiunile de roci sedimentare un adevărat canion, toate aceste frumuseți merită admirate de pelerinii care vor străbate drumul apostolului Iacob în țara noastră.

La aceste frumuseți s-a adăugat frumusețea sufletului oamenilor întâlniți aici. Eugen Totîlcă, un om de ispravă care s-a bucurat și entuziasmat ascultându-ne povestind despre proiectul Camino de România, ne-a primit cu brațele deschise, cu cafea, apă, limonadă, fructe (toate gratuit) și ni s-a alăturat la vopsit săgeți și scoici în zona Ciocanu- Șirnea. Trecând pe lângă biserica din Șirnea, o voce dumnezeiască a unei localnice a început să răsune în difuzoarele amplasate în exteriorul bisericii atrăgându-ne ca un magnet spre lăcașul de cult în care se desfășura slujba de duminică. Apoi, mergând mai departe, câțiva turiști s-au oprit să ne întrebe ce semne vopsim și le-am povestit despre Camino de Santiago și Camino de România.

După ce a sosit și cealaltă echipă la Șirnea ne-am îndreptat către casa doamnei Marioara care primește turiști în căbănuța ei de la munte, îi servește cu cele mai bune mâncăruri tradiționale și le oferă experiența vieții rurale autentice. Ne-am delectat papilele gustative cu bulz, cașcaval, carne conservată (la garniță), gogoșari și plăcintă cu brânză stropite cu o țuică de casă.

Am plecat de acolo cu inima plină de recunoștință și cu convingerea și dorința de a reveni printre acești oameni primitori, cu suflet mare și autentici.

25 iulie – Marcare traseu în Câmpulung Muscel.

Ne-am împărțit în 3 echipe, două echipe au semnalizat traseul de la intrarea în Câmpulung dinspre Pitești până la albergue Casa Genoveva și a treia echipă a marcat cu scoica și săgeata galbenă traseul de la intrarea dinspre Târgoviște până la albergue Casa Genoveva.

Acțiunile din acest weekend au fost încununate de sărbătorirea zilei apostolului Iacob la biserica romano-catolică Sfântul Iacob din Câmpulung Muscel.

Asociația noastră a fost prezentă la acest eveniment, deja este o tradiție participarea la hramul bisericii din Câmpulung Muscel, în curtea căreia se află albergul Casa Genoveva.

Membrii asociației au oferit o ofrandă florală, un tablou al apostolului Iacob pictat de pictor Vasilica Stamate și o scoică cu denumirea asociației.

Mulțumim Emilia Anghel pentru coroana de flori, Mulțumim pictoriței Vasilica Stamate pentru tablou, Mulțumim Raymond Manu pentru scoica frumos decorată și pictată, Mulțumim părintelui paroh Petru Păuleț. Mulțumim Dan Florea pentru fotografiile profesionale!

Mulțumim membrilor APCS prezenți la evenimentele din acest weekend, veniți de la Timișoara (Elisabeta Turi și Dan Florea), Sfântu Gheorghe (Andrea Melkhun), Iași (Veronica Panait), București (Crina Crișan, Gabriela Greu, Raymond Manu, Andreea Georgescu, Rareș Tudorache și bebelina Maria), Târgoviște (Ecaterina Botoncea), Breaza (Nicolae Ion și Cornelia) și tocmai din Franța (Ion Dumitrașcu)!