Camino de Santiago la Bacău

Pe data de 18 martie 2023 a avut loc la Bacău conferința “Camino de Santiago în România- Drum Cultural European”.

În ambianța minunată a hotelului Fiald, gazda acestui eveniment, participanții au venit cu mic cu mare ca la sărbătoare (unii în costume populare) pentru a afla despre traseul de pelerinaj Camino de Santiago și despre drumul apostolului Iacob în țara noastră. În deschiderea conferinței am fost introduși în spiritul Camino de filmul “El Camino – The way of knowing” realizat de Raymond Manu, film care a ajuns în finala festivalului de film din Spania, Notodofest.

Domnul prof.univ.dr, Ion Nicolae, președintele asociației a vorbit despre Camino de Santiago și apostolul Iacob, despre includerea României pe harta europeană a drumurilor spre Santiago de Compostela și acreditarea traseului Camino de România ca rută cultural-turistică națională, despre dovezile pelerinajului medieval în spațiul carpato-dunărean, binecuvântarea primei borne de pe traseul românesc de către Papa Francisc în cadrul vizitei de la Iași. Totodată, a subliniat și câteva acțiuni practice ce țin de construirea traseului, marcarea și semnalizarea acestuia și inaugurarea primului albergue la Câmpulung Muscel.

Gabriela Greu a făcut o scurtă prezentare a retrospectivei activităților asociației, după care Vasile Mircea, organizatorul evenimentului ne-a condus într-o călătorie virtuală pe Camino de România în județul Bacău prin descrierea amănunțită a etapelor, obiectivelor și punctelor de interes de pe traseu. “După câțiva ani de eforturi supraomenești, depuse pentru finalizarea primară a marcării traseului Camino de Bacău, mi-am dorit enorm ca acest eveniment să aibă recunoașterea și rezonanța binemeritată. De aceea, a fost una dintre cele mai emoționante zile din viața mea” – a mărturisit Vasile Mircea.

În cadrul conferinței au mai luat cuvântul și alți membri, Petru Buzdugan și Veronica Panait, vorbind cu emoție despre semnificația și impactul profund al acestui pelerinaj asupra sufletului pelerinului, evidențiind, de asemenea, faptul că toate aceste acțiuni și eforturi de ducere la bun sfârșit a acestui proiect de anvergură sunt realizate cu dăruire și pasiune în mod voluntar de toți cei implicați.

Ne-am bucurat și de prezența domnului primar al comunei Cleja, Petru Iștoc, care a sprijinit de la bun început implementarea acestui proiect în zona pe care o conduce, precum și a domnului Gheorghe Cancel de la Arta-n sat, alături de un grup de oameni frumoși, plini de energie din comuna Nicolae Bălcescu.

Cu ocazia acestui eveniment au fost aduse la Bacău primele borne din lemn realizate de colegul nostru Raymond Manu, ce vor fi amplasate la Bacău, Roman și Iași.

În încheiere am ascultat Imnul pelerinului, cântec drag oricărui pelerin care a parcurs acest traseu sau urmează să trăiască experiența magică a drumului către Santiago de Compostela.

Felicitări și mulțumiri tuturor pentru participare, implicare, entuziasm!